Ogrody natury...
KWIATEK DLA FINETKI 2 (Custom) blogi ! TAWUŁKA NA BLOGA AKSAMITKA NA BLOGA 3 konkurs ! KASZTANOWIEC NA BLOGA

http://www.cyklamen.blox.pl
Blog > Komentarze do wpisu

SŁODKIEGO...

Rodzaj Stevia z rodziny astrowatych (Asteraceae) obejmuje około 240 gatunków bylin i krzewów, występujących w tropikalnych i subtropikalnych rejonach obu Ameryk. W 1982 roku przebadano ponad setkę gatunków stewii i u kilkunastu z nich odkryto słodkie właściwości, które najsilniejsze były u gatunku Stevia rebaudiana. Rośnie on endemicznie w pasmie górskim Cordillera del Amambay w północno-wschodnim Paragwaju. Według niektórych źródeł występuje także na terenach Brazylii i Argentyny graniczących z Paragwajskim dystryktem Amambay. Porasta tam łąki na wysokości około 200-600 metrów nad poziomem morza. Stewia rośnie na ciemnych, wilgotnych, piaszczystych lub ilastych, dobrze przepuszczalnych glebach. Występuje na brzegach bagien na nieurodzajnych, kwaśnych piaskach lub glebach murszowych, w podłożu ciągle wilgotnym, ale nie narażonym na długotrwałe zalewanie. Stewia jest rośliną wieloletnią. W zimniejszym klimacie bywa czasem uprawiana jako roślina jednoroczna. Dorasta do wysokości około 1 metra (30-100 cm), liście mają 2-3 cm długości, kwiaty białe, drobne. Coraz trudniej spotkać stewię w obszarze, gdzie kiedyś występowała. Na terenach naturalnych wypasano bydło lub zostały przeznaczone na inne cele rolnicze. Stewię masowo zabierano z naturalnego środowiska na nowo zakładane plantacje. Działania te znacząco ograniczyły liczebność stewii i jej stanowisk. Stewia uprawiana jest w Brazylii, Paragwaju, Urugwaju, Ameryce, Izraelu, Tajlandii i Chinach.


Roślina charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością związków słodzących i z tego względu używana bywa do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru (sacharozy), od którego jest co najmniej kilkadziesiąt (wg niektórych źródeł do 450) razy słodsza. Zawartość słodkiego glikozydu w roślinie wynosi około 10%. Jest on stabilny termicznie do 180 ° C (czyli nadaje się do pieczenia) i chemicznie w szerokim zakresie pH (do kwaśnych potraw), rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i alkoholu. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Nie jest źródłem fenyloalaniny, więc może być stosowany przez chorych na fenyloketonurię. Może być używana także przez diabetyków, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi. Nie powoduje też próchnicy zębów. Cukier znajduje się w całej roślinie, jednak praktycznie wykorzystuje się najczęściej najzasobniejsze weń liście. W trakcie badań nad rośliną odkrywano kilkakrotnie słabe działanie mutagenne (rakotwórcze), które następnie zostało podważone ze względu na błędy proceduralne. W 2008 r. stewia została zaakceptowana przez FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) jako suplement diety, nie może być jednak sprzedawana jako słodzik. Być może taki zapis został wywalczony przez producentów sztucznych słodzików, obawiających się konkurencji ze strony naturalnej i niedrogiej stewii. Jako suplement diety, stewia może być sprzedawana również w Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii. Obecnie stewia najpowszechniej stosowana jest w Japonii (od 1970 r.), gdzie stanowi 40% rynku słodzików. Stewia nie została dopuszczona jako środek spożywczy w Unii Europejskiej ze względu na niedostateczną liczbę badań przeprowadzonych w instytucjach UE. We Francji dostępna jako słodzik na mocy decyzji władz francuskich. W Polsce legalnie tylko jako kosmetyk do pielęgnacji jamy ustnej. Pomimo to można zakupić także susz, skoncentrowany wyciąg, syropy, tabletki itp. produkty oraz nasiona lub sadzonki rośliny.


Słodki smak stewia zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia. Substancje te nie są trawione przez ludzi, dlatego też mają zero kalorii. W liściach stewii znaleziono 8 glikozydów, z których dwa (stewiozyd i rebaudiozyd A) mają największe znaczenie, a pozostałe występują w niewielkich ilościach. Wszystkie glikozydy znalezione w stewii są zbudowane ze stewiolu, dlatego nazywamy je glikozydami stewiolowymi. Najwięcej glikozydów stewiolowych zawierają liście, następnie (malejąco) kwiaty, łodygi, nasiona i korzenie. Korzenie to jedyna część rośliny, która nie zawiera stewiozydów. Liście są dwa razy słodsze niż kwiaty. Stężenie stewiozydu w liściach i łodygach rośnie stopniowo aż do rozpoczęcia kwitnienia. Po wysuszeniu liście niewiarygodnie długo zachowują słodkie właściwości: badacze znaleźli 62 letni liść stewii i był on nadal słodki.

Stewia nadaje się do używania w kuchni bez żadnej obróbki. Wystarczy dodać świeże liście do sałatek czy gotowanych potraw. Podobnie używamy wysuszone, sproszkowane liście. Możemy je dosypać do filiżanki herbaty czy kawy. Liście widoczne w potrawach (szczególnie jasnych) mogą niekiedy przeszkadzać. Unikniemy tego, stosując wyciąg (ekstrakt) ze stewii. Otrzymamy go, gotując liście przez kilka minut w małej ilości wody. Odparowując wodę, uzyskamy bardziej zagęszczony wyciąg. W sprzedaży dostępny jest wyciąg w formie proszku, uzyskany po odparowaniu praktycznie całej wody. Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. Suszone sproszkowane liście są dodawane do filiżanki herbaty lub kawy. Z powodzeniem można stosować stewię do przetworów owocowych, soków czy np. osłodzenia świeżych truskawek. Stewia zachowuje się zupełnie inaczej niż cukier przy pieczeniu ciast. Nie zmienia się w karmel, nie doda kruchości ciastkom, nie będzie pożywką dla drożdży. Dlatego niektórzy wolą stosować np. ksylitol (cukier brzozowy). Są specjalne przepisy na ciasta ze stewią, które uwzględniają jej właściwości. Mieszanie z solą lub kwasami organicznymi takimi jak kwas cytrynowy, octowy, mlekowy, jabłkowy i winowy, wzmacnia słodkość i redukuje nieprzyjemny posmak stewii. Bezpłatny fragment ebooka zawierający 11 przepisów ze stewią znajduje się tutaj, pełny ebook (75 przepisów) można zakupić w EscapeMagazine.pl .


W Polsce można stewię wysadzać do gruntu w połowie maja lub uprawiać cały rok w doniczce. Jesienią liście robią się słodsze więc zbiór najlepiej przeprowadzić możliwie późno, czyli przy sprzyjającej pogodzie w drugiej połowie września lub na początku października. Podczas kwitnienia zmniejsza się zawartość stewiozydów w liściach, dlatego liście najlepiej ścinać przed kwitnieniem lub gdy tylko zauważymy początek kwitnienia.
Krótki dzień pobudza roślinę do kwitnienia. W jednym z badań, przy 11 godzinnym dniu roślina zakwitła po 46 dniach, przy 12,5 godzinnym dniu po 96 dniach. Przy 16 godzinnym dniu nigdy nie zakwitnie. Stewia najlepiej rośnie w pełnym słońcu i w przepuszczalnym podłożu. Naturalne występuje na kwaśnym podłożu (pH 4-5), ale będzie rosnąć również na glebie o pH 6,5-7,5. Nie toleruje jedynie zasadowego i zasolonego podłoża. Znosi częściowy cień, choć rośnie wtedy wolniej i słabiej kwitnie. Nie toleruje suszy; liście szybko więdną, gdy podłoże wyschnie. Stewia wytrzymuje temperatury od -6 do 43 °C, ale optymalnym dla jej wzrostu przedziałem jest 15-30 °C. Spadki poniżej 0 °C mogą uszkadzać młode pędy. Zalecana gęstość sadzenia stewii na plantacjach wynosi od 60x10 cm do 70x25 cm. Nasiona wysiewamy równomiernie na powierzchni ziemi. Światło wpływa korzystnie na kiełkowanie. Mała zdolność nasion do kiełkowania jest naturalną cechą tego gatunku. Optymalna temperatura kiełkowania to 24 °C. W idealnych warunkach może zakwitnąć po 50-60 dniach od wysiania. Rozmnażać można również przez sadzonki pędowe, wykonywane przed pojawieniem się kwiatów.




Bibliografia:
Sahelian R., Gates D. (1999) The Stevia Cookbook, Avery, New York.
Ramesh K., Singh V., Megeji N.W. (2006) Cultivation of Stevia: A Comprehensive Review, Academic Press, USA
Soejarto D. D. (2002) Botany of Stevia and Stevia rebaudiana, Taylor & Francis, London.
Taylor L. (2005) The Healing Power of Natural Herbs, Square One Publishers, Garden City http://stewia.info.pl
http://www.floranet.pl
http://pl.wikipedia.org
http://www.drosera.pl Park, NY.

Źródła zdjęć:
http://commons.wikimedia.org
http://www.rain-tree.com
http://davesgarden.com
http://www.about-garden.com
http://stewia.info.pl



piątek, 28 stycznia 2011, ksanthos_trelos

Polecane wpisy

  • Nasturcja w kuchni (i nie tylko)

    Nasturcja nadaje się w całości do wykorzystania w kuchni. Ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak. Sery, jaja i surówki z dodatkiem jej kwiatów, niedojrzał

  • Smaczny pasożyt, czyli opieńki w kuchni

    W Polsce występuje opieńka miodowa oraz kilka innych gatunków. Młode kapelusze są kuliste z podwiniętym brzegiem; z czasem stają się płaskie. Pokrywają je ciemn

  • Lotos wodny

    Mianem lotosu określa się kilka gatunków tropikalnych roślin wodnych, przeważnie z dawnego rodzaju Nelumbium , a niekiedy także z rodzaju Nymphaea , blisko spok

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Saturejka, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/02/02 15:12:46
Bardzo, bardzo ciekawe. Dzisiaj akurat czytałam artykuł w lutowym Działkowcu o Inulinie, która również ma właściwości słodzące, a która jest m.in. w topinamburze. Teraz jestem strasznie ciekawa stewii.
-
2011/02/05 16:53:45
Pamiętam topinambur z dzieciństwa. Jego bulwy można wykorzystywać podobnie jak ziemniaki. Kiedyś zrobiłem eksperyment, ale przyznaję, że niespecjalnie mi smakowały... ;)
-
2011/02/07 22:18:08
Zajrzałam się przywitać po przerwie :) wiosna się zbliża czas o roślinkach pomysleć
-
pinkcake
2011/02/10 14:42:48
To już sobie zaostrzyłam ząbki:P Przypuszczalnie skoro ziele jest jadalne to i kwiatki stewii powinny;) Tylko żebym jeszcze dorwała sadzonki...
-
Gość: hill and knowlton, *.171.92.66.static.crowley.pl
2011/03/10 14:04:08
Witam,

Bardzo proszę o kontakt z administratorem bloga.

Z pozdrowieniami,

Łukasz Bielawski
Hill and Knowlton
-
Gość: hill and knowlton, *.171.92.66.static.crowley.pl
2011/03/10 14:08:57
Przepraszam ale nie zamieściłem kontaktu. Podaję teraz: lukasz.bielawski@hillandknowlton.pl
-
2011/03/31 12:38:29
Publikuj swoje teksty w wirtualnym Czasopiśmie tworzonym przez wszystkich Czytelników.

Promuj swój blog lub pisz anonimowo.

WIRTULANDIA.pl - czytamy, publikujemy, komentujemy - docieramy do wszystkich.

Zapraszamy do wzięcia udziału w nowym projekcie.
-
Gość: savon, *.159.17.19.static.crowley.pl
2011/04/28 13:36:30
Hej, trafiłam tu przypadkiem, bo pilnie poszukuję kwiatu. Może Ty będziesz mi mogła pomóc? Chodzi mi o kwiat o ładnej, wpadającej w ucho, estetycznej nazwie, który będzie SYMBOLEM obsesji, żądzy, miłości, pożądania, nienawiści, wszystkich tych porywczych emocji. Może być oczywiście ładny, ale najbardziej zależy mi na oczywistej symbolice i ładnej nazwie. Pozdrawiam! Liczę, że mi pomożesz. :)
-
2011/05/01 22:24:34
Oczywiście poszczególne kwiaty posiadają pewną symbolikę, ale zazwyczaj jet to tylko jedna cecha. Wszystkie cechy, które wymieniłaś, przywodzą na myśl narcyzm, więc może narcyz?... ;)
-
Gość: ropson, 83.2.112.*
2011/05/09 16:35:33
Aż tyleo tym nie wiedziałem

zapraszam do mnie! ropsonofficial.blogspot.com/
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/12 15:49:49
Witam, chciałabym zaproponować wymianę linków. Proszę kontakt mailowy, abym mogła przedstawić szczegóły. Pozdrawiam
rutkowska.szabla@gmail.com
-
Gość: Aliiii, 213.199.241.*
2011/08/23 18:30:31
Czy chciałby ktoś wypełnić dla mnie ankietę do pracy magisterskiej? Jest ona anonimowa, zajmie kilka minut, badam w niej rodziców. Oto link do niej: moje-ankiety.pl/respond-13825.html Z góry dziękuję :)
-
2011/09/30 21:32:42
Bardzo ciekawy i interesujący blog. Jeżeli chcesz zacząć zarabiać na blogu to polecam program CPMProfit. Rejestrujesz sie z tego linka www.cpmprofit.com/?ref=rafson21 , dodajesz swoją strone , czekasz na akceptacje strony i wklejasz kod z reklamą na bloga. Polecam tobie bo możesz zarobić pieniadze na swoim blogu. Pozdrawiam
-
Gość: Dulcis, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/18 18:28:10
Podoba mi się! :)
www.dulcisowy-zakatek.blospot.com
-
2011/12/16 17:18:54
Savon, jakiś czas temu poszukiwane przez Ciebie rośliny były dostępne w sklepie Oleander na stronie www.oleander.pl widziałam je tam jeszcze w wakacje ale nie wiem czy jeszcze je mają.
-
Gość: aaaa, *.xdsl.centertel.pl
2012/06/09 22:19:56
Savon, jakiś czas temu poszukiwane przez Ciebie rośliny były dostępne w sklepie Oleander na stronie www.oleander.pl widziałam je tam jeszcze w wakacje ale nie wiem czy jeszcze je mają.
tekst
-
Gość: karolina, *.xdsl.centertel.pl
2012/06/09 22:22:19
ostatnio tak czytm wszędzie o tej stewii i postanowiłam się bliżej tym zainteresować. Nawet otworzyłam stronę o stewii
-
Gość: asdfdfdfgdsg, *.xdsl.centertel.pl
2012/06/11 09:31:15
Savon, jakiś czas temu poszukiwane przez Ciebie rośliny były dostępne w sklepie Oleander na stronie www.oleander.pl widziałam je tam jeszcze w wakacje ale nie wiem
-
inkapp
2012/11/06 16:54:24
Stewię odkryłam dopiero niedawno, ale używam teraz regularnie. Jest na prawdę słodka i posłodzi wszytsko
-
Gość: dietek.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/12 09:57:10
Stewia, choć słodka ma dość specyficzny posmak, więc wszyscy, którzy myślą że to dosłowny zamiennik cukru są w błędzie
-
Gość: Marzena, 109.77.193.*
2013/01/21 16:09:09
Wygląda trochę jak mięta
-
anna-maria-gertruda
2013/02/01 00:00:50
Bardzo podoba mi się ten blog. Na takim jeszcze nie byłam.
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/19 09:34:07
Jeżeli chodzi o topinambur to polecam zrobić zupę krem - pyszna! Stewie hoduję sama - dużo zdrowsza od cukru - jej właściwości są nieziemskie.
Polecam również poczytać o Spirulinie.
-
apostoljezusa
2013/04/29 15:57:04
o stevii dużo się ostatnio mówi
-
mand-y00
2013/12/13 09:52:07
Świetny wpis i dobry opis.
-
2014/01/08 16:10:06
Przydałyby Ci się jakieś ładniejsze doniczki bo te naprawdę szpecą :P
-
2016/04/29 23:59:04
Zapraszam do siebie na bloga blog.modnedonice.pl/category/donice-ogrodowe/ :)