Ogrody natury...
KWIATEK DLA FINETKI 2 (Custom) blogi ! TAWUŁKA NA BLOGA AKSAMITKA NA BLOGA 3 konkurs ! KASZTANOWIEC NA BLOGA

http://www.cyklamen.blox.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Nasturcja w kuchni (i nie tylko)

Nasturcja nadaje się w całości do wykorzystania w kuchni. Ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak. Sery, jaja i surówki z dodatkiem jej kwiatów, niedojrzałych, zielonych owoców czy liści są pikantniejsze, a przy tym wyglądają bardzo efektownie. Niedojrzałe nasiona można także marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają egzotyczne kapary. Dodaje się je do sałatek, mięs i sosów. Warte polecenia są też aromatyczne nalewki z nasturcji.



Sałatka z nasturcją

20 kwiatów nasturcji, 30 dag orzechów włoskich, 6 liści nasturcji, 4 marchewki, 2 awokado, 1 melon, 1 łyżka cukru pudru, 1 główka salaty zielonej, 1 główka salaty czerwonej, 1 gotowy sos sałatkowy winegret, 1 łyżka sezamu.

Sałatę dokładnie płuczemy, osączamy z wody i wykładamy na talerz. Melona obieramy ze skóry, a miąższ kroimy w drobną kostkę (część zostawiamy do zmiksowania) i wykładamy na sałatę. Melona i sałatę polewamy sosem winegret. Na sos kładziemy dokładnie opłukane kwiaty i liście nasturcji. 2 marchewki kroimy w krążki i dodajemy do kwiatów nasturcji, a pozostałą marchew kroimy w słomkę i zdobimy nią brzeg talerza. Następnie na marchew sypiemy orzechy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i miksujemy razem z melonem i cukrem pudrem, następnie przekładamy do małej miseczki i kładziemy obok naczynia z sałatką. Całość posypujemy ziarnami sezamu.

Swojskie "kapary"

½ kg zielonych owoców nasturcji.
1 szklanka octu 10%, 1 szklanka wody, 1 łyżka cukru, sól do smaku, 2 liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździki, odrobina cynamonu w lasce (2-3 cm).

Owoce nasturcji zbieramy, kiedy są zielone, potem nie nadają się już do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy dzień. Następnie przebieramy odrzucając uszkodzone i bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane owoce gotujemy przez około 10 minut. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka minut i gorącą zalewamy owoce nasturcji umieszczone w sterylnych słojach, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 10 – 20 minut.



Nasturcja marynowana

Zielone, zebrane w suchy dzień nasiona nasturcji trzymamy przez 24 h w solance sporządzonej z pół szklanki soli i 1,1 litra wody. Po dobie wyjmujemy, osuszamy i wkładamy do niewielkich słoiczków. Następnie przygotowujemy mocny, pikantny ocet, używając octu winnego z białego wina i soli oraz kompozycji z liści ziół (do wyboru: estragon, kwiat i gałka muszkatołowa, szalotka, czosnek, czarny pieprz ziarnisty, plasterki chrzanu). Nasiona nasturcji zalewamy w słoiczkach gorącym octem, zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Po otworzeniu należy szybko zużyć.

Nalewka z pączków nasturcji

Garść posiekanych, młodych liści i pączków kwiatowych nasturcji zalewamy na 2 tygodnie w słoiku szklanką czystej, mocnej wódki (słoikiem należy co jakiś czas potrząsać). Cedzimy i zlewamy do butelki z ciemnego szkła. Przechowujemy w chłodzie.
Zażywamy po 1 łyżeczce nalewki w niewielkiej ilości wody lub soku 3 razy w ciągu dnia przez 4 tygodnie. Nalewki używa się do płukania gardła oraz jako toniku wzmacniającego włosy.
Pomaga w stanach zapalnych nerek, pęcherza i dróg moczowych. Zapobiega tworzeniu się w nerkach i moczowodach kamieni. Ułatwia oddawanie moczu. Likwiduje złogi wody wywołujące obrzęki i ogólną ociężałość. Używana do płukania gardła, przynosi ulgę w ropnym zapaleniu migdałków. Wcierana w skórę głowy, leczy łysienie, pobudza porost włosów, usuwa swędzenie i łojotok.



Nalewka z nasturcji do pielęgnacji włosów

Całe krzaki nasturcji starannie opłukane, osuszone siekamy i zalewamy spirytusem (2 części spirytusu 90% i 1 część przegotowanej wody) tak, żeby zioła były pokryte. Po 10 dniach płyn zlewamy do butelek. Kuracja trwa 2 - 3 tygodnie. Skórę głowy należy smarować codziennie. Płyn ten nadaje się do każdego rodzaju włosów i można go stosować profilaktycznie w celu wzmocnienia włosów. Przy łupieżu należy do nalewki dodać skrzyp i tatarak (po 1 części każdego z ziół).


wtorek, 29 czerwca 2010, ksanthos_trelos

Polecane wpisy

  • SŁODKIEGO...

    Rodzaj Stevia z rodziny astrowatych ( Asteraceae ) obejmuje około 240 gatunków bylin i krzewów, występujących w tropikalnych i subtropikalnych rejonach obu Ame

  • Smaczny pasożyt, czyli opieńki w kuchni

    W Polsce występuje opieńka miodowa oraz kilka innych gatunków. Młode kapelusze są kuliste z podwiniętym brzegiem; z czasem stają się płaskie. Pokrywają je ciemn

  • Lotos wodny

    Mianem lotosu określa się kilka gatunków tropikalnych roślin wodnych, przeważnie z dawnego rodzaju Nelumbium , a niekiedy także z rodzaju Nymphaea , blisko spok

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
emka1216
2010/06/29 22:17:13
Przepisy wykorzystam na pewno
-
dr_ewa999
2010/06/29 22:21:44
nasturcja jest piękna ale ma wadę- mszyce ją uwielbiają :(((
-
2010/06/30 21:28:48
Zbyt mało mam roślinek, aby robić marynaty, kwiatków mi szkoda, ale przyznaję, że lubię czasem dodać surowe zielone owoce nasturcji do jakiejś potrawy.

Ano, niestety, mszyce też nasturcje uwielbiają i już moje zwęszyły...
Tych wad jest nieco więcej, choćby ta, że na nawożenie roślina reaguje... skąpym kwitnieniem. Mimo wszystko zaczynam u siebie obserwować istną nasturcjomanię. ;))
-
2010/06/30 23:09:04
ja wysialam w doniczce, jest narazie malutka, ale juz pączki są, robie zdjecia i bedzie wpis. natomist emka podejrzewa, ze możesz rozwiazać ten problem :
kulkas.blox.pl/2010/06/Zagadka-florystyczna.html?commented=1
-
pinkcake
2010/08/13 14:12:56
Jak wspaniale! Jednak jest wielu Kwiatożerców na świecie:)
-
Gość: stradh, *.eaw.com.pl
2014/09/05 16:41:00
Mszyce na nasturcji......zaparzyć paczkę papierosów (sam tytoń)1 l wrzątku....przecedzić,zimnym wywarem spryskać.....mszyc nie będzie