Ogrody natury...
KWIATEK DLA FINETKI 2 (Custom) blogi ! TAWUŁKA NA BLOGA AKSAMITKA NA BLOGA 3 konkurs ! KASZTANOWIEC NA BLOGA

http://www.cyklamen.blox.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Fuksja w kuchni

 
Fuksja może być uprawiana nie tylko do ozdoby, ale i dla jadalnych owoców. Owocem jest niewielka, ciemnoczerwona lub niemal czarna jagoda, zawierająca wiele drobnych nasion. Wiele gatunków fuksji dostarcza owoców jadalnych zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Mają one delikatny, lekko mączysty smak. Najwięcej owoców powstaje u odmian o kwiatach pojedynczych, zwłaszcza, jeśli latem stoją na dworze. Najsmaczniejsze są ciemne i w pełni dojrzałe, a według koneserów najlepszym smakiem wyróżniają się owoce odmiany 'Axel of Denmark'. Natomiast wyjątkowo duże owoce mają odmiany 'Gesaeuseperle' i 'Celia Smedley'. Można je spożywać na surowo, a także w postaci dżemów, galaretek czy soków. Można robić z nich np. nalewki, dżemy, świetnie nadają się też do dekorowania deserów. Również kwiaty fuksji, surowe lub kandyzowane, doskonale sprawdzają się jako dodatek do innych potraw lub można je wykorzystać jako wyjątkowo efektowną dekorację.

Dżem z fuksji
600 gramów owoców fuksji (można je zbierać sukcesywnie i przechowywać w zamrażalniku), 20 dag cukru, sok z połówki cytryny.
Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości gorącej wody, schłodzić, dodać umyte jagody i sok z cytryny. Gotować aż do uzyskania gęstej masy. Nałożyć do słoików, pasteryzować.
(Przepis pochodzi z biuletynu The British Fuchsia Society.)


Ciasto z fuksją
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki masła, 2 jajka. Wierzch: 2,5 do 3 szklanek pokrojonych jagód fuksji, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, ¼ łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki cukru.
Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Wymieszać wszystkie składniki wierzchniej warstwy i wyłożyć na ciasto. Piec 30–40 minut w temperaturze 200°C. Podawać ze śmietaną.


Likier z fuksji
Szklankę jagód i szklankę cukru zalewamy czystą wódką i zostawiamy na co najmniej 3 miesiące w ciepłym miejscu.

Fuksjowy sos do deserów
4 szklanki owoców, ¼ szklanki cukru, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 1½ łyżki soku z cytryny, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki goździków.
Składniki wymieszać i gotować, aż owoce zmiękną. Lekko zamieszać i ciepłym lub zimnym sosem polewać lody lub budyń.



czwartek, 07 maja 2009, ksanthos_trelos

Polecane wpisy

  • SŁODKIEGO...

    Rodzaj Stevia z rodziny astrowatych ( Asteraceae ) obejmuje około 240 gatunków bylin i krzewów, występujących w tropikalnych i subtropikalnych rejonach obu Ame

  • Nasturcja w kuchni (i nie tylko)

    Nasturcja nadaje się w całości do wykorzystania w kuchni. Ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak. Sery, jaja i surówki z dodatkiem jej kwiatów, niedojrzał

  • Smaczny pasożyt, czyli opieńki w kuchni

    W Polsce występuje opieńka miodowa oraz kilka innych gatunków. Młode kapelusze są kuliste z podwiniętym brzegiem; z czasem stają się płaskie. Pokrywają je ciemn

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
pinkcake
2009/05/14 20:32:16
Jakie ciekawe historie u Ciebie! Pozdrawiam z Klubu Kwiatkojadów :)
-
2009/05/16 05:29:34
Od pewnego czasu myślę o kwiatkach na talerzu, tylko - jak to ze mną bywa - póki co na myśleniu się kończy. ;) Ale z pewnością kiedyś i taki wpis się pojawi. :)
Pozdrawiam! :)