Ogrody natury...
KWIATEK DLA FINETKI 2 (Custom) blogi ! TAWUŁKA NA BLOGA AKSAMITKA NA BLOGA 3 konkurs ! KASZTANOWIEC NA BLOGA

http://www.cyklamen.blox.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Odmiany papryki

 
Najczęściej spotykane odmiany papryki warzywnej i przyprawowej:
‘Anaheim’ - papryka ostra; długość ok. 10-12 cm; świeża ma barwę od jasnozielonej po czerwoną; ma cienką skórkę.
‘Banana’ - papryka słodka; długość 8-15 cm.
‘Bell’ - najpopularniejsza papryka słodka; z niej przyrządza się np. leczo, może przyjmować żółtą, pomarańczową, zieloną, czerwoną lub brązową barwę.
‘Cascabel’ - papryka ostra; długość ok. 3 cm; używana zazwyczaj w postaci suszonej - wówczas, jeśli potrząsamy papryczką usłyszymy coś na wzór dzwonka, cascabel to z hiszpańskiego dzwonienie dzwonków.
‘Cayenne’ - papryka ostra; produkuje się z niej pieprz kajeński.
‘Cherry’ - papryka słodka.
‘Chilaca’ - papryka ostra; ma skórkę koloru czekolady; suszona zwana jest pasilla, co znaczy rodzynek, bowiem ma ciemną pomarszczoną skórkę.
‘Chiltepin’ - papryka ostra; długość 3-8 cm; chiltepin po meksykańsku znaczy pchła - nazwę tę zawdzięczają wyglądowi: są niewielkie i okrągłe.
‘Cubanelle’ - papryka słodka.
‘Datil’ - papryka ostra; długość 1-10 cm; dojrzała ma jasnopomoarańczową skórkę.
‘De Arbol’ - papryka ostra; długość 5-8 cm; są wąskie i zakrzywione; de arbol znaczy jak drzewo, drzewiaste; rzadko używane w świeżej postaci, częściej - w suszonej.
‘Habanero’ - papryka ostra; długość 3-5 cm; najostrzejsza papryczka z tego gatunku – ‘Red Savina Habanero’ uzyskała w skali ostrości 577.000 jednostek.
‘Jalapeno’ - papryka ostra; długość 5-8 cm; dojrzałe mają jasny, czerwony kolor i są słodsze od niedojrzałych; nazwane na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane także Jalapa); "suszone" (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę, by były suszone na powietrzu) zwane są chipotle i są ostrzejsze w smaku od jalapeno.
‘Mirasol’ - papryka ostra; doskonale nadaje się do suszenia - suszona jest nazy
wana guajillo; może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę.
‘Pepperonchini’ - papryka słodka.
‘Pimento’ - papryka słodka; długość 8-13 cm; używana głównie w postaci marynowanej.
‘Poblano’ - ciemnozielone papryczki, świeże mają 2 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, niestety ilość ta zmniejsza się przy przetwórstwie papryczek; długość ok. 8-10 cm; suszone ‘Poblano’, które po suszeniu stają się ciemnobrązowe, a po namoczeniu - czerwone (zbliżone do koloru cegły) określane są mianem ‘Ancho’. Z kolei suszone papryczki ‘Poblano’, które po namoczeniu pozostają ciemnobrązowe określa się mianem ‘Mulato’
.
‘Rocoto’ - papryka ostra.
‘Santa Fe Grande’ - papryka ostra; najlepsza jest, gdy przybierze żółtą barwę (dojrzała jest czerwona) - ma wówczas delikatny, cytrynowy smak.
‘Scotch Bonnet’ - papryka ostra; równie pikantna jak ‘Habanero’, z którą jest bardzo często mylona - różnica między tymi odmianami jest widoczna w wyglądzie, bowiem 'Habanero' jest prosta, a ‘Scotch Bonnet’ zakrzywiona, zakręcona, np. jak księżyc; dojrzała przyjmuje żółtą lub pomarańczową barwę.
‘Serrano’ - papryka ostra; z hiszpańskiego słowo serranias oznacza z gór, z pogórza; pochodzi z Meksyku i południowo-zachodniej Ameryki.
‘Tabasco’ - papryka ostra; długość 3-5 cm; słowo tabasco znaczy wilgotna ziemia; znana dzięki sosowi Tabasco - nazwa jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny produkującej od połowy XIX w. ów sos.
‘Tomato’ - papryka słodka; długość ok. 8 cm; produkuje się z niej przyprawę – paprykę.
 
Większość z wymienionych powyżej odmian. 
 
niedziela, 08 lutego 2009, ksanthos_trelos
TrackBack
TrackBack URL wpisu: